Tri-X-technologie

Deze verbinding of beter gezegd protocol heet Tri-X, is door Hikvision zelf ontwikkeld, en komt kwa eigenschappen sterk overeen met het draadloze signaal dat ook bij het alarmsysteem van AJAX Systems gebruikt wordt, genaamd Jeweller.

Beide draadloze protocollen zijn werkzaam over een afstand tot 2.000 meter in open veld. Dit resulteert in de praktijk in een bereik van een paar honderd meter indien het signaal door betonnen muren heen moet gaan. Ruim voldoende dus om de grootste woningen van een sterk draadloos signaal te voorzien. Voor nog grotere locaties zijn er draadloze repeaters beschikbaar om het bereik verder te vergroten.

Fabrikanten van alarmsystemen waren al tijden op zoek naar een alternatief voor Wi-Fi, en hebben dit na jaren ontwikkeling eindelijk gevonden.

Het grote nadeel van WiFi is namelijk dat het bereik zeer beperkt is. Buiten de woning, in je tuin of op zolder is de signaalsterkte al onvoldoende om betrouwbaar en snel te kunnen internetten. Dit slappe signaal wil je niet hebben voor een alarmsysteem dat betrouwbaar moet zijn.

Zo dachten de fabrikanten van de producten die wij aanbieden ook, en daarom ontwikkelde ze zelf een volledig nieuw draadloos protocol dat wel grote afstanden betrouwbaar kan overbruggen, en dat gecodeerd en beveiligd wordt verzonden.

Tri-X

Tri-X is in staat om in open veld 2.000 meter te overbruggen. Deze afstand is met draadloze repeaters nog eens vier keer verder uitbreidbaar, zodat ook grotere ondernemingen gebruik kunnen maken van een modern alarmsysteem zoals het Hikvision AX pro.

Tri-X werkt twee richtingen op. De Hub is bedraad en op stroom verbonden via internet met de Hikvision Cloud. En de detectors zijn draadloos verbonden via het Tri-X protocol. De detectors melden zich frequent bij de Hub om aan te geven dat alles in orde is. Zodra een van de detectors geen antwoord geeft op een statusverzoek zal de Hub dit doorgeven aan de Cloud.

Aangezien jouw smartphone via de Hikconnect applicatie ook continue verbonden is met de Hikvision Cloud zal je hier direct van op de hoogte worden gebracht. Mocht de Hub de verbinding met de Cloud verliezen omdat bijvoorbeeld je internet thuis offline is, dan meldt de Cloud dit ook direct op je smartphone.

De Hub heeft tot 4 communicatiekanalen welke bruikbaar zijn om verbinding met de Cloud te behouden. Maar ook zonder verbinding van al deze kanalen blijft het alarmsysteem normaal werken, en zal gewoon de sirene klinken bij een inbraakpoging. Daarnaast ontvang je een melding op je smartphone van eventueel verloren verbindingen met de Cloud.

Deze techniek maakt het Hikvision AX Pro draadloze alarm nog betrouwbaarder dan een bedraad alarmsysteem met constante doormelding naar een alarmcentrale, omdat alle verbindingen elke paar seconde van de dag worden gecontroleerd.

Tri-X bereik en duurzaamheid vergeleken met andere draadloze systemen

Er zijn verschillende draadloze alarmsystemen op de markt verkrijgbaar, maar weinig bieden 2.000 meter bereik en 7 jaar levensduur op 1 meegeleverde batterij.

Overzicht van de verschillende draadloze technieken met hun maximaal overbrugbare afstand vanaf de Hub:

Tri-X – 2.000 meter
Jeweller – 2.000 meter
Z-Wave 5e generatie – 150 meter
ZigBee – 100 meter
Bluetooth – 100 meter
WiFi – minder dan 100 meter

Levensduur van de batterijen per gebruikt protocol:

Jeweller – 7 jaar
Tri-X – 6 jaar
Z-Wave 5e generatie – 2 jaar
ZigBee – 2 jaar
Bluetooth – 1 jaar
WiFi – alleen met externe voeding

Tri-X kenmerken

Bereik:
Hikvision detectors werken op afstanden tot 2.000 meter vanaf de Hub in open ruimte. Voor de meeste is het signaal dus voldoende sterk om de detector op de meest geschikte positie te monteren.

Duurzaamheid:
Dankzij Tri-X is er slechts een gering vermogen nodig om het systeem over een grote afstand te laten werken. Hierdoor kunnen detectors tot 6 jaar op hun batterij stabiel blijven werken.

Nauwkeurigheid:
De Hikvision Hub weet altijd of een detector werkzaam is. Tweeweg communicatie zorgt ervoor dat elke detector zich frequent meldt om door te geven of alles in orde is. Als een detector om een of andere reden niet reageert, zal de Hikvision Hub de oorzaak direct in de App weergeven zodat gepaste actie ondernomen kan worden.

Stabiliteit:
Om een zwak signaal tussen de Hub en de detectors te voorkomen is de Hub uitgerust met twee antennes van verschillende frequenties. De Hub bekijkt de signaalkwaliteit en kiest automatisch het sterkste signaal. Hierdoor blijven de detectoren altijd verbonden.

Veiligheid:
De Hikvision Hub en de detectors zijn voorzien van meerdere lagen bescherming tegen sabotage. Indien storing van buitenaf is opgetreden geeft de Hikconnect app direct de reden van de storing aan, zodat hier gepast actie op ondernomen kan worden.

Flexibiliteit:
Bij Hikvision hebben ze lang nagedacht welke draadloze techniek geschikt was voor onderlinge communicatie. Zoals iedereen inmiddels wel zal weten is WiFi enorm onbetrouwbaar, en is het WiFi signaal ook zeer beperkt in het overbruggen van afstanden.

Het door Hikvision in eigen huis ontwikkelde Tri-X techniek kan ook simpelweg van frequentie wisselen indien op een bepaalde frequentie storing is opgetreden. Indien er op meerdere kanalen bewust storing is veroorzaakt zal direct het alarm afgaan, en wordt u via de App op de hoogte gebracht van deze “jamming”.

Superioriteit:
De Hikvision Hub kan tot 210 producten zoals bewegingsmelders en deurcontacten tegelijk monitoren. Hierdoor maakt het dus niet uit hoe groot uw huis of kantoorpand is. Er zal altijd genoeg geheugen vrij zijn om de indringer te detecteren.

Autonomie:
Het gehele systeem, dus zowel de Hub als alle draadloos aangesloten detectors kunnen zich geheel automatisch voorzien van de meest recente software updates. Zodra het systeem eenmaal is ingesteld heb je er dus jarenlang geen omkijken meer naar. De installatie is eenvoudig zelf uit te voeren, en heb je geen zin in de programmering, dan kunnen wij dit gratis voor je instellen.

Onkwetsbaarheid:
Alle data tussen alle apparaten onderling gebeurt versleutelt in kleine datapakketten met een eigen algoritme op basis van de AES standaard. Een brute force aanval is hiermee uitgesloten. Het kraken van de coderingsleutel is onmogelijk.